התחברות לחשבון אישי

להגשת מועמדות עליך להתחבר לאתר

פעם ראשונה? הרשם עכשיו

מאמרים

כיצד עוברים בהצלחה תהליך גמילה מחיתולים?

כיצד עוברים בהצלחה תהליך גמילה מחיתולים?

תהליך הגמילה מחיתולים יכול להיות מתסכל מאוד גם לפעוט וגם להורים. גמילה מחיתולים קשורה באופן ישיר למודעות הפעוט לגופו, אישיותו ועצמאותו. איך לעבור אותו בהצלחה?

הפעוט שלנו כבר גדל, ואנחנו רוצים לגמול אותו מהחיתולים. בדרך כלל, ההורים מתלבטים, איך ללמד את הפעוט על התהליך, מתי להתחיל אותו, ואיך לעבור אותו בהצלחה. הנה העקרונות החשובים.

השליטה על הסוגרים היא בשליטתו של הפעוט בלבד

חשוב להבין, שהשליטה על הסוגרים היא בשליטתו של הפעוט בלבד:

1. השליטה על הפה - אכילה שתייה , דיבור.

2. השליטה על שלפוחית השתן והרקטום - עשיית הצרכים.

הפעוט מחליט אם הוא מסכים או לא מסכים לאכול לשתות לדבר, לעשות את צרכיו על פי רצונו בלבד (כמו כל אדם). לנו אין שום שליטה על הסוגרים של הפעוט. אם ננסה להכריח או להלחיץ, התוצאה עלולה להיות הפוכה מהתוצאה שרצינו. באמצעים אלו אנו עלולים לגרום לפעוט להתמרד ואף להשתמש בכוח השליטה הזה בצורה הפוכה, דבר שעלול להוביל למאבקי כוח לא רצויים ולנזק רגשי.

מתי להתחיל את הגמילה מהחיתולים?

בסביבות גיל שנתיים מבשילה אצל הפעוט מבחינה פיזית יכולת השליטה על הסוגרים. בשלב הזה, מבחינה קוגניטיבית ורגשית, הפעוט מתחיל להיות מודע לגופו, מתחיל לבנות את האשיות שלו ונמצא בשלבים הראשונים לבניית עצמאותו. לכן זהו הגיל המתאים לגמילה מחיתולים.

אולם, זה רק בתנאי שהפעוט מגלה רצון לשתף פעולה. אם לא - אל תתחילו בגמילה ללא רצונו.

איך נלמד את הפעוט שלנו על תהליך גמילה מחיתולים?

כחודש לפני התחלת הגמילה מחיתולים, נעשה לפעוט הכנה לגמילה. נקנה ספר ילדים חינוכי העוסק בגמילה מחיתולים ונספר לו. נקנה לו סיר ונניח אותו בחדרו או בחדר השירותים ונאפשר לו לשחק עם הסיר ("להתיידד איתו"). הפעוט ישב עליו, יקום, ירים אותו, יניח בתוכו חפצים, יניח אותו על הראש ויבחן אותו מכל הכיוונים. כמובן שנסביר לפעוט למה מיועד הסיר.

אחת השיטות הטובות להבנה של העניין היא הדוגמה המוחשית. לכן, נאפשר לפעוט להתבונן בבני משפחה בני מינו (לדוגמה- אם זה בן אז אבא או אח) משתמשים בשרותים. בשלב זה נסביר לו מדוע הם זקוקים לשימוש בשירותים.

איך נבצע את תהליך הגמילה מחיתולים ונעזור לפעוט להצליח?

לאחר שהפעוט יתלהב וישב ברצון על הסיר (כשהוא לבוש), נושיב אותו על הסיר ללא החיתול. נלמד אותו כיצד להניח את הרגליים בצורה יציבה על הריצפה, בתנוחה שתקל עליו בעת פעולת המעיים. נהפוך את הישיבה על הסיר כחלק משגרה יומית. נגדיל את כמות הפעמים - מפעם ביום למספר פעמים ביום.

לאחר שיתרגל, נוריד לו את החיתול (המלוכלך עם הצרכים), ונראה לו שאנו שופכים את התוכן שבחיתול לתוך הסיר. כך הפעוט יבין ויידע שהייעוד של הצרכים הוא בתוך הסיר.

לאחר מכן, לכו יחד איתו לחנות והסבירו לו שאתם קונים עבורו תחתונים, מפני שמעכשיו הוא יזדקק להם במקום החיתול.

יש להסביר לילד שהוא כבר גדל והופך להיות עצמאי, שאתם סומכים עליו שהוא יבקש מכם לקחת אותו לשבת על הסיר כל פעם שהוא ירגיש שהוא צריך פיפי או קקי.

מה עושים כשיש פספוסים?

סביר להניח שיהיו פיספוסים ועוד פיספוסים, אל תראו לו שאתם מאוכזבים. אל תנחמו אותו ותאמרו לו שזה לא נורא, מפני שזה יגרום לו לתחושה של כישלון. פשוט אמרו לו "בוא נחליף תחתונים וננגב יפה את הרצפה". עשו כל זאת ללא לחץ, ללא מאמצי שכנוע וכמובן שללא כעס. טעויות כגון אלו עלולות לגרום לכישלון בגמילה ואף לפתח התמרדות אצל הפעוט.

תהליך הגמילה מחיתולים צריך להיות טבעי וחיובי

ישנם פעוטות שקשה להם "להיפרד" מהצרכים שלהם ולעשות אותם מחוץ לחיתול. זאת מפני שהם חושבים שהצרכים (מדובר על "קקי") הם חלק מהגוף שלהם וזה מפחיד אותם כביכול לאבד חלק מגופם. לכן, אם הפעוט מתקשה, צריך להבין אותו ולא ללחוץ עליו. אם יבקש שישימו לו חיתול על מנת לעשות קקי, זה בסדר לאפשר לו.

במשך הזמן הוא לבד יבין ויעשה זאת במקום המיועד. התהליך צריך להיות טבעי, חיובי ולא מאיים. עשו זאת באופן חיובי גם על ידי העברת מסר לפעוט שרק הוא מחליט מתי יש לו צורך לשחרר את צרכיו ושאתם סומכים עליו. היו חיוביים, סבלניים ורגועים. בנוסף, כל פעם שהילד יצליח - שבחו אותו על הצלחתו.

לסיכום, כאשר נבצע את תהליך הגמילה בצורה חיובית, נסביר לפעוט את התהליך ונקבל גם פספוסים, נוכל לעבור את התהליך בהצלחה.

כותבת המאמר היא שרה מלכה, יועצת התפתחותית וחינוכית לגיל הרך, בעלת 30 שנים של ניסיון בעבודה עם הגיל הרך, ומנהלת קבוצת הפייסבוק ניצנים בחינוך

שלח לחבר

מלאו את הפרטים הבאים: