הדרך לעבור בהצלחה את הגמילה מהמוצץ
בוודאי שאלתם את עצמכם מהי חשיבותו של רפלקס המציצה אצל התינוק? מתי מומלץ להתחיל בתהליך הגמילה מהמוצץ ואיך לעבור אותו בהצלחה? במאמר זה תמצאו את התשובות.
אחד הרפלקסים המולדים המשמעותיים ביותר הוא רפלקס המציצה. עוד בזמן שהותו ברחם משתמש העובר ברפלקס המציצה. בצילומי אולטרסאונד נצפים מידי יום תמונות בהם רואים את העובר מוצץ אצבע. התינוק מיום לידתו זקוק להמשך פיתוח רפלקס זה, למשל בכדי לינוק או לשתות מבקבוק.
התינוק משתמש במציצה כדי ללמוד דברים חדשים
בגיל לידה ועד גיל שנה, התפתחות התינוק היא התפתחות לפי השלב האוראלי. התינוק מתרכז בעיקר בפה שלו ודרכו מגלה ולומד את רוב הדברים החדשים. בהתחלה, הוא מתרכז במציצה. זהו שלב שהוא פסיבי והוא תלוי בהוריו, ביניקה, בהאכלה מבקבוק, בהכנסת דברים לפה כדי לבדוק אותם בדרך זו וכדומה.
כאשר מתחיל להצמיח שיניים, זהו המשך של השלב האוראלי. אנו נראה את התינוק מנסה לנשוך כל דבר. כך הוא יכול להבין איך שיניו עובדות. המוצץ הוא אחד החברים הטובים ביותר של התינוק, מפני שהוא מספק את הצורך שלו במציצה. זה גורם לו להנאה וגורם לו לרוגע ולנחמה.
מתי מתחילים להיגמל מהמוצץ?
לקראת גיל שנתיים, כאשר רוב השיניים צמחו, הפעוט מתחיל לדבר והופך להיות אקטיבי ולהתנייד בכוחות עצמו. נכון שהוא עדיין תלוי בהוריו ברוב הדברים, אך ללא ספק הוא כבר בשלב שהוא מפתח עצמאות אישית.
זהו השלב שאפשר להתחיל בתהליך הגמישה מהמוצץ. בשלב הזה, הוא כבר אינו זקוק לפעולת המציצה והצורך במוצץ הוא כתוצאה מהרגל שהתפתח. המוצץ לא נחוץ יותר ואף יכול להזיק לשיניים ולהתפתחות הדיבור.
לכן, זהו הזמן להתחיל בהדרגה לבצע את הגמילה מהמוצץ. הגמילה מהמוצץ לא תהיה קלה ואולי אף קשה יותר מגמילות שונות אחרות.
איך נוכל לעשות זאת בהדרגה ונעזור לפעוט להגמל מהמוצץ?
לכל הגמילות יש עקרונות משותפים - לא להלחיץ, לשמור על רוגע בבית, לשתף את הפעוט, לעזור לו למצוא תחליף במקרה הצורך, להיות יצירתיים, להיות עקביים ולהתמיד. כל אחד יכול לנסות להיות יצירתי – כיצד להגביל ולהמעיט את השימוש של הפעוט במוצץ.
כיצד נגמלו ילדיי מהמוצץ - הסיפור האישי שלי
אני זוכרת שכשהילדים שלי היו קטנים ורציתי לגמול אותם מהמוצץ, חיפשתי רעיון איך לעשות זאת. התחלתי לחפש בספרי ילדים חינוכיים, ומצאתי ספר מקסים שמחנך ומעביר מסר בנושאים שונים של התמודדויות בגיל הרך.
שם הספר - "הנשיקה שהלכה לאיבוד". כתבה את הספר דבורה עומר והוא כלל בתוכו מקבץ של סיפורים מקסימים, כאשר לכל סיפור היה מסר חינוכי. אחד הסיפורים בספר נקרא: "בית למוצץ", והרעיון מאחורי הסיפור הוא לשתף את הילד בהחלטה להוריד את השימוש במוצץ בהדרגה. ההצעה הייתה לבנות יחד עם הפעוט "בית למוצץ".
לקחתי קופסת נעליים ריקה וסיפרתי לילדים על כוונתי. ביקשתי מהם לעזור לי. עטפנו את הקופסה בטפט צבעוני ויפה, חתכנו חלונות, דלת. שמנו בתוך הבית פיסת בד קטנה שתשמש שטיח. שמנו מיטה קטנה של בובת ברבי בתוך הבית. שמנו במיטה כרית קטנה, שמיכה קטנה, והכל למען המוצץ היקר שלנו, שיהיה לו נוח ונעים להשאר בבית שלו.
בתוך הקופסה שמתי גם כמה הפתעות קטנות וחמודות, ואמרתי לילדים שאלו הצעצועים של המוצץ. סיפרתי לילדים שהם כבר לא תינוקות. יש להם כבר שיניים ולא נעים למוצץ להיות כל היום בתוך הפה שלהם, מפני שלפעמים הוא נפגע מהשיניים החדות שלהם בלי כוונה. לכן, עדיף שנשים אותו במשך היום בתוך הבית שבנינו לו, שם הוא יוכל לנוח. שם יהיה לו נעים ולאחר שהוא ינוח כל היום הוא יסכים רק בלילה לישון בתוך הפה שלהם.
וכך היה. כל פעם שהילדים התגעגעו במשך היום למוצץ אמרתי להם: המוצץ מעדיף להישאר בבית שלו ובגלל שאתם ילדים חמודים ולא מוציאים אותו משם הוא רוצה לתת לכם מתנה מהמשחקים שלו. אז נתתי להם הפתעה קטנה מההפתעות שהיו בתוך הקופסה של המוצץ והם שמחו.
כך בהתמדה ובהדרגה, עם כל מיני סיפורים, המוצץ התחיל לישון גם בלילות בבית שלו. כך בהדרגה ובהתמדה המשכנו, עד שיום אחד המוצץ הפסיק לבקר בתוך הפה המתוק שלהם. בזה תם הסיפור והגמילה היצירתית מהמוצץ (דרך אגב, בנינו גם בית למוצץ לגן).
לסיכום, כדי ללמוד התינוק משתמש בשלב הראשוני במציצה. לאחר מכן הוא כבר לא צריך אותה, והשימוש במוצץ הופך להרגל בלבד. כדי לגמול אותו – נהיה יצירתיים ועקביים, נעשה זאת באהבה וללא לחץ עד להצלחה.
כותבת המאמר היא שרה מלכה, יועצת התפתחותית וחינוכית לגיל הרך, בעלת 30 שנים של ניסיון בעבודה עם הגיל הרך, ומנהלת קבוצת הפייסבוק ניצנים בחינוך