הסיפור על הילד שלמד להעריך את עצמו
חשוב שתדעו שלהאמין בילדים שלכם וביכולותיהם מרגע הלידה - זו התורה להצלחה. קבלו סיפור עממי קצר וחכם שיתן לכם פרספקטיבה מיוחדת על הגישה לחיים.
להאמין ביכולות של הילדים שלנו מרגע הלידה והלאה זאת כל התורה לאושר בריאות והצלחה! חשוב שנלמד את הילדים שלנו להאמין בעצמם - שהילדים שלנו ירגישו טוב עם עצמם. מהצד השני, חשוב שהילדים שלנו ירגישו שהמאמץ שהם עושים וההישגים שהם משיגים אינם מובנים מאליהם. אנחנו כהורים צריכים להעריך אותם, כך הם ילמדו להעריך את עצמם ולהחזיר לנו הערכה.
איך גרם המורה לילד להאמין בעצמו?
נתקלתי בסיפור עממי אשר ממחיש את החשיבות של טיפוח דימוי עצמי חיובי. כהרגלי אני אוהבת להשכיל וגם לשתף כדי שעוד אנשים ילמדו. אז הנה הסיפור:
נער ניגש פעם למורה שלו וביקש את עזרתו: "אני לא יוצלח! כולם אומרים שאני טיפש וחסר תועלת. מה עליי לעשות כדי לזכות בהערכה?"
ענה לו המורה: "אני מתנצל בני, אני כרגע עסוק מאד בבעיה משלי. במחשבה שנייה, אם תעזור לי לפתור את הבעיה שלי, אולי אוכל לעזור לך להתמודד עם שלך".
"בוודאי אדוני" השיב הנער למרות שהרגיש חסר ערך.
המורה הסיר את טבעתו מאצבעו ואמר: "נסה למכור עבורי את הטבעת בשוק, ובשום אופן אל תמכור אותה בפחות ממטבע זהב אחד".
לקח הנער את הטבעת וכשהגיע לשוק החל להציע אותה לסוחרים. אלו מאוד הסתקרנו ורצו לדעת כמה הוא מבקש עבורה. כשביקש הנער מטבע זהב אחד, כולם פרצו בצחוק, סוחרים אחרים פשוט הלכו מבלי להתייחס. רק איש זקן אחד, הסביר לנער האומלל שמטבע זהב זה מחיר יקר מדי.
הנער זכר את הוראתו של המורה, לא להסכים לשום דבר מתחת למטבע זהב. הוא ניסה לשווא למכור את הטבעת בשוק. הוא נכשל והרגיש מושפל. כל כך התבייש לחזור למורה ביד ריקה. לו היה בבעלותו מטבע זהב היה קונה הילד בעצמו את הטבעת כדי שיוכל להתפנות לטפל בבעייתו.
חזר הילד מהשוק, הגיע אל המורה ומיד התנצל: "אדוני, אני מצטער, כשלתי במשימה שנתת לי. לא הצלחתי להטעות אף אחד באשר לערך של טבעת זו".
"חשובים הם דבריך בני" השיב מיד המורה בחיוך. "ראשית עלינו לדעת את הערך האמיתי של הטבעת. לך אל הצורף, הוא האדם שיודע מה ערכה האמיתי. לא משנה כמה יציע לך, אל תמכור אותה. חזור אלי עם הטבעת שלי".
ניגש הנער אל הצורף והושיט לו את הטבעת. הצורף התבונן בה בזכוכית מגדלת, שקל אותה ואמר: "אמור למורה שלך שאם ירצה למכרה היום, באופן דחוף, לא אוכל לתת לו יותר מ-58 מטבעות זהב".
"58 מטבעות זהב?!" אמר הנער בהתלהבות.
"כן", השיב הצורף, "ואני מאמין שאם יוכל לדחות זאת לעוד שבוע ימים, אוכל להציע לו 70 מטבעות זהב!"
הנער רץ בהתלהבות למורה לספר לו.
"שב והקשב" אמר המורה לנער. "אתה בדיוק כמו טבעת הזהב הזו! אתה אוצר בעל ערך יקר ויחיד במינו. אך רק מומחה יוכל להבחין בזאת. לא כל סתם אדם יכול להעריך ולנחש את הערך האמיתי של דברים יקרים ומיוחדים".
מוסר השכל
אם אתם תגרמו לילדים שלכם להאמין בעצמם, הם יבינו שהערך האמיתי שלהם הוא לא בתפיסה של הסביבה מהערך שלהם, אלא בתפיסה שלהם עצמם. כל ילד הוא יחיד ומיוחד ולכל אחד יתרונות ומעלות רבים.
כותבת המאמר היא שרה מלכה, יועצת התפתחותית וחינוכית לגיל הרך, בעלת 30 שנים של ניסיון בעבודה עם הגיל הרך, ומנהלת קבוצת הפייסבוק ניצנים בחינוך