כיצד נסייע לילדינו להתמודד עם מצוקות רגשיות?
כולנו נתקלים במצבים בהם הילדים חווים מצוקות רגשיות. לא תמיד אנחנו יודעים לזהות את המצוקות, להבין מהן וכיצד לעזור לילדים להתמודד איתן. הנה כמה טיפים שחשוב להכיר.
ילדים בגיל הרך יחוו לעיתים מצוקות שונות. על מנת להבין כיצד לעזור לילדינו לצאת מן המצוקות ולחזור לשגרה, עלינו להבין מהם המצוקות השונות, כיצד ניתן לזהות אותן, מה הקשיים שאנו כהורים עלולים לחוות וכיצד נוכל לעזור לילדינו להתמודד עם המצוקות.
מהן המצוקות הרגשיות בגיל הרך?
ילדים בגיל הרך, בדומה למבוגרים, עוברים לעיתים משברים בחייהם.
לדוגמא במצבים של כניסה לגן חדש, מתח בין ההורים, מעבר דירה, לידת אח/ות, אמא או אבא בתקופה לא רגועה (עצבניים כתוצאה מכל מיני סיבות, פיטורין, אבטלה, אובדן הורה מבוגר) וכדומה.
ילדים בגיל הרך יחוו את תחושת המצוקה, חוסר הבטחון, הפחד, הבלבול, מצב הרוח הירוד בצורה משמעותית יותר וקיצונית יותר מאשר מבוגרים. לילדים יהיה קושי לבטא את המצוקה שהם חווים וכמובן שהם יתקשו להתגבר עליה ללא עזרה שלנו.
ישנם ילדים שיבטאו את המצוקה שלהם על ידי תוקפנות, התקפי זעם וכיוצא בכך, ויש ילדים שיבחרו להתכנס בתוך עצמם, יכנסו לחרדה, יהיו פסימיים יותר וכדומה. לעיתים המצוקה יכולה להתבטא אפילו בכאב פיזי (אך ללא ממצאים רפואיים חלילה). מכאן מגיע המשפט - "נפש בריאה בגוף בריא". ישנם ילדים שהמצוקה תתבטא אצלם בסימני רגרסיה התנהגותית או התפתחותית.
איך נדע שהילד/ה שלנו במצוקה רגשית?
כשנבחין בשינוי בולט בהתנהגות של הילד, לדוגמה: פסיביות, עצבות, הסתגרות, בכי לעיתים תכופות, התעוררות בלילה בעקבות סיוטים, נסיגה בהתפתחות (לדוגמה - ילד שנגמל וחזר להרטיב), במיוחד כשהשינוי מגיע בסמוך לשינויים בחייו כגון - מעבר דירה, גן חדש, לידת אח חדש, גירושין וכדומה.
ילדים שיכולת הדיבור שלהם טובה והם פתוחים מטבעם יוכלו להגיד מה מציק להם אך גם במקרים אלו לעיתים ההורים חושבים שמדובר בקיטורים סתמיים. לכן חשוב להתייחס ולבדוק, יכול להיות שבאמת ישנה מצוקה כלשהי. עורכת דין גירושין במרכז פעם סיפרה לי שבהרבה מקרים של גירושין הילדים חוות מצוקות רגשיות מאד משמעותיות ויש צורך ללוות ולטפל בהם על מנת שהמצב לא יחמיר.
מדוע קשה לנו לעזור לילד/ה שלנו במצוקה רגשית?
רוב ההורים אינם יכולים יכולים להתנהל מול בעיה של הילד שלהם בצורה אובייקטיבית מפני שהם מעורבים רגשית וקשה להם לעשות הפרדה. ההורים יזדהו עם הילד שלהם ויהפכו את המצוקה שלו למצוקה אישית שלהם. הם ירגישו ויביעו חמלה, כאב, צער, חרדה ויתקשו לבוא ממקום אובייקטיבי ולנסות לעזור לילד שלהם בצורה עניינית להתמודד עם הקושי ולעבור אותו. להורים קשה לקבל את זה שהילד שלהם יחווה קושי מפני שזה גורם להם כאב וצער.
לכן, רבים ההורים שיתכחשו לבעיה וידחיקו אותה וכך הבעיה לא תטופל, או שהם ינסו לשכנע את הילד שלהם להסתפק בפתרונות מהירים - על מנת שההרגשה הזאת תצא מחייהם.
פעמים רבות כשהילד/ה שלנו במצוקה זו או אחרת, הדבר עשוי לעורר מצוקות שהיו לנו ההורים בתור ילדים, מצוקות שהסבו לנו המון כאב והיה קשה לנו לפתור, אולי א, בעיות שבכלל לא הצלחנו לפתור ומאוחסנות אי שם בתוך התת מודע שלנו.
ברגע שניפגש עם בעיה דומה שהילד שלנו נתקל בה זה יעורר מחדש בעיה כאובה שלנו מהעבר. לכן נעדיף שלא להתמודד דווקא עם זיכרונות העבר שאינם נעימים ואינם מוצלחים (תמיד נעדיף להיזכר דווקא בזיכרונות העבר הנעימים והמוצלחים).
כיצד נצליח לעזור לילד/ה שלנו להתמודד עם מצוקה רגשית?
על מנת שנצליח לעזור לילד/ה שלנו במצוקות הרגשיות, עלינו להתייחס למצוקות ולאפשר לילד לבטא אותן וכשהוא עושה זאת להקשיב לו ולהכיל את הדברים. עלינו לומר לילד שאנו מבינים את הקושי שלו ושאנו נעזור לו להתגבר על קושי זה. אין צורך להכניס רגשות ולהעצים את הבעיה עוד יותר . רצוי שלא להראות לו שאנו דואגים יתר על המידה, שאנו חוששים שחלילה זה ישפיע עליו לרעה ושהוא לא יצליח להתמודד. עלינו לתת לו הרגשה שאנו סומכים עליו שהוא חזק מספיק ושיש לו כלים ועזרה מאיתנו להתמודד ולפתור את הבעיה. עלינו להאמין ולתת לו תקוה שיש פתרון לבעיה.
ברגע שהילד יבין שההורים שלו מקשיבים לו ומבינים אותו, זה יעניק לו בטחון ויחזק את היכולות שלו להתמודד. בעזרת מתן תשומת לב חיובית מצידנו, עם אהבה, הכלה וקבלה של הילד/ה שלנו, ללא כעסים מיותרים, ללא האשמות, ובעזרת הסברים ושיח בגובה העניים, ניצור ילדים מחוזקים יותר מבחינה רגשית. עלינו לזכור תמיד שהעברת ביקורת, האשמה וכעס הם דפוסי התנהגות שליליים ולא רצויים בעליל. דפוסי התנהגות אלה עלולים לגרום לרגשות אשמה, כעס, שנאה עצמית, ולכן הם דפוסי התנהגות הרסניים ביותר!
צפו מהילד שלכם להישגים הגיוניים וריאליים, על מנת שיצליח! אל תצפו ממנו ליותר מהיכולות שלו דבר שעלול לגרום לו לכישלון ולתסכול. הצלחות גוררות הצלחות ושביעות רצון ! כישלונות גוררות כישלונות תסכול חוסר שביעות רצון ומצוקה רגשית !
לסיכום, במאמר זה למדנו כיצד אנו כהורים לילדים בגיל הרך, יכולים להבין מתי הילדים בגיל הרך נמצאים במצוקה וכיצד לעזור להם להתמודד עימה. כמובן שבמידה ואיננו מצליחים בעצמנו. מומלץ לפנות לאנשי מקצוע לקבל הסבר או טיפול.
כותבת המאמר היא שרה מלכה, יועצת התפתחותית וחינוכית לגיל הרך, בעלת 30 שנים של ניסיון בעבודה עם הגיל הרך, ומנהלת קבוצת הפייסבוק ניצנים בחינוך