התחברות לחשבון אישי

להגשת מועמדות עליך להתחבר לאתר

פעם ראשונה? הרשם עכשיו

מאמרים

כך תקטינו סיכוי לבעיות בויסות החושי אצל ילדכם

כך תקטינו סיכוי לבעיות בויסות החושי אצל ילדכם

הויסות החושי עוזר לילדים לקלוט גירויים שונים באמצעות החושים תוך איזון ופרספקטיבה של הגירויים ובעיות בויסות עלולות לגרום לבעיות. הנה כמה טיפים להקטין את הסיכוי לכך.

כהורים לילדים מתוקים, או אפילו כמטפלות או גננות, חשוב לנו להכיר את הנושא של הויסות החושי. כך נוכל לתת לילדים אפשרות לחוות גירויים שונים ואף למנוע בעיות בעתיד. אז מה זה בדיוק ויסות חושי ואיך להתייחס אליו? בואו נתחיל. 

ויסות חושי ועיבוד חושי

ויסות חושי הוא קליטה של גירויים באמצעות החושים (חוש הראיה, חודש השמיעה, חוש הריח, חוש הטעם, חוש המישוש). כמו כן מדובר באיזון (שיווי משקל) וגם פרספקטיבה (התמצאות במרחב).

עיבוד חושי מתרחש כאשר המידע מגיע אל מוחנו. המידע מגיע על ידי החושים.במקרה זה עובר במוחנו עיבוד של המידע וזה מה שגורם לנו את התחושה: מראה, צליל, טעם, ריח, הרגשה וכדומה.

מדוע חשוב לחשוף את התינוקות / פעוטות לגירויים חושיים?

על מנת שהמוח של הילד יעבור תהליך של קליטת גירויים חושיים מסביבת חייו, עלינו לחשוף אותו לגירויים הללו. זאת כמובן כדי שבעתיד יוכל לזהות אותם ולהתמודד בהצלחה.

לכולנו יש העדפות חושיות, חלק מאיתנו מתמודד טוב יותר וחלק מאיתנו מתמודד פחות טוב. בדרך כלל במצב נורמלי הרגישות היא מאוזנת באמצע, לא רגיש יותר מדי, לא רגיש פחות מדי.

מה קורה אצל ילדים שיש להם הפרעות בויסות חושי?

אצל ילדים אלה העניין מתבטא בהתנהגות. אין להם מספיק חוסן להתמודד עם גירויים מסויימים ובמקרה זה יכול להיות שהם ימנעו מאינטראקציה עם אותה הפרעה. למשל במגע - לא יהיו מוכנים לגעת בחומרים שונים אשר יכולים לעורר בהם סלידה. לדוגמא: מזון, חומרי יצירה, מגע עם דשא, חול, מים, צמחים וכדומה. במקרה של גירוי ראייתי ושמיעתי, למשל יפריע להם להיות במקום הומה אדם, או רעש, מוזיקה בטון גבוה וכדומה. לחלופין יתכן שהם יהיו ביישנים, נחבאים אל הכלים, ויבטאו בטחון עצמי נמוך. באיזון החושי קשה להם לשמור על שיווי משקל וזה גורם לעיכוב במוטוריקה גסה. בפרספקטיבה יש להם קושי להיות עצמאים במרחב לשחק ולהתפתח כמו שאר הילדים.

לעומת זאת יש ילדים אשר ההפרעות בויסות חושי הן בכיוון ההפוך. לדוגמה: על מנת לחוש הם דווקא זקוקים לגעת בחומרים הכי מוחשיים, הכי מחוספסים, הכי לא עדינים. בשביל להקשיב ולשמוע הם זקוקים לטון גבוה. בטעמים הם יעדיפו את הטעמים הדומיננטים על הטעמים העדינים. באיזון ושיווי משקל הם דווקא ירצו להתנסות בתרגילים מסוכנים ולעלות למתקנים הכי מאתגרים שיש. בפרספקטיבה אין להם גבולות והם כל כך עצמאיים בשטח עד שלעיתים הם גם יכולים להתרחק מהקבוצה ואפילו ללכת לאיבוד. לא פעם ישנם ילדים שמתרחקים מההורים ותוך שניות נעלמים מהעין ואז ההורים המודאגים רצים מצד לצד על מנת לחפש אותם.

לכן חשוב שהויסות החושי יהיה מאוזן. ילדים עם בעיה בויסות החושי – מתקשים לתפקד בסביבה, וגם לסביבה קשה לתפקד איתם. קשה להם לעיתים להרגיע את עצמם, מה שעלול לגרום להם לא להתמקד. קשה להם לחקור ולשחק, הם עלולים לפתח קשיים בלמידה, בהתפתחות והתארגנות. הם עלולים לסבול התפרצויות, חוסר שקט, קשיים רגשיים והתנהגותיים.

אז מה אני ממליצה – הטיפים לויסות חושי נכון אצל ילדים

* חשפו את התינוקות והפעוטות לגעת בחומרים שונים, עץ, פלסטיק, מתכת, מים, חול וכדומה.

* תנו להם לגעת במרקמים שונים - מחוספס, חלק, וכדומה.

* תנו להם לטעום מזונות בטעמים שונים במרקמים שונים.

* תנו להם להתלכלך. אל תחששו שהם יתלכלכו או ילכלכו כל עוד הם מפיקים מכך הנאה ולמידה.

* בקרו עם הילדים במקומות בהם יש כמויות שונות של אנשים וכמו כן ילדים ואנשים שונים.

* השמיעו להם מוסיקה בכל הסגנונות, לא רק שירי ילדים, גם שירים בלועזית, גם מוסיקה קלאסית ותנו להם להתפתח לצלילים מגוונים.

* תנו להם להרגיש, לטעום, להאזין, לשחק, לחקור.

* תנו להם תחושת בטחון (תוך השגחה שלכם).

אז תנו לילדים שלכם לחוות ואל תחששו. באמצעות טיפים אלו תקטינו את הסיכוי שתהייה להם בעייה של ויסות חושי - בצלחה.

כותבת המאמר היא שרה מלכה, יועצת התפתחותית וחינוכית לגיל הרך, בעלת 30 שנים של ניסיון בעבודה עם הגיל הרך, ומנהלת קבוצת הפייסבוק ניצנים בחינוך

שלח לחבר

מלאו את הפרטים הבאים: