מעורבות הורים בגן הילדים: למה, כמה ואיך?
חוקרים רבים מסכימים כי הקשר בין הצוות החינוכי וההורים מיטיב עם כולם. כיצד ניתן לעודד מעורבות הורית? הנה כמה טיפים מעניינים.
חוזר מנכ"ל מיוחד (מאי, 1996) ראה את חשיבות הקשר בין גני הילדים וציבור ההורים: "יחסים של קרבה ואמון הדדי מלא בין הצוות החינוכי לבין ההורים הם מן התנאים ההכרחיים לפעילות חינוכית נאותה ופורייה בגן הילדים".
חוקרים רבים מסכימים כי הקשר בין הצוות החינוכי וההורים מיטיב עם כולם
נמצא כי הוא מקל על תקופת המעבר בין הגן לבית הספר ומשפר את הישגיו האקדמיים של הילד בעתיד.
הקשר בין ההורים והמוסדות החינוכיים עבר עליות ומורדות במהלך השנים. בתקופת קום המדינה הייתה מעורבות הורית רבה ואילו מאז ועד שנות התשעים חלה ירידה משמעותית במעורבות ההורים. בשנות התשעים חל שינוי במערכת החינוך באופן רשמי וההורים נתפסו כשותפים לתהליך החינוכי. עם זאת, עדיין ישנם הורים המאמינים כי תפקיד החינוך בידי מערכת החינוך בלבד.
כיצד תוכלי לעודד מעורבות הורית? קבלי חמישה טיפים:
- קבעי עובדות: את מתפקדת כמנהלת וכמנהיגה של הגן ויש ביכולתך להכתיב את מדיניות הגן לגבי מידת מעורבות ההורים.
- חשפי בפני ההורים את היתרונות במעורבותם: "קריאת סיפורים לילד גם בבית מורידה את סיכוייו להיות בעל לקויות למידה בעתיד ומעשירה את שפתו", למשל.
- חזקי את ההורים על מעורבותם (כן, כן, הורים צריכים חיזוק בדיוק כמו הילד): "תודה שהשתתפתם בפעילות", "איזה יופי שבאתם!", "אני שמחה שאתם שומרים על קשר ומתעניינים במתרחש בגן", ועוד...
- שתפי את ההורים על בסיס קבוע באמצעות פתקים או מחברת קשר. ההורים ירגישו כי הם מקבלים יחס אישי ממך ויעריכו את מאמצייך.
- השתמשי בפלאי הטכנולוגיה: קבוצת הורים ב'וואטסאפ' בה תוכלי לשתף בחוויות היומיומיות, ערבי גיבוש להורים וילדיהם באמצעות משחקי רשת, ועוד.