על הנקה, חלב אם ותחליפי חלב
מהי משמעותו של חלב אם בשביל התינוק והאם הוא עדיף על תחליפי חלב? כיצד מקבלים החלטה לגבי תזונת התינוק באמצעות הנקה ומה ההשלכות על האם. הפרטים במאמר.
המאמר הזה מיועד להורים (אמהות ואבות) המתלבטים כיצד להזין את התינוק, האם לבחור בחלב אם או בתחליפים.
חלב אם הוא המזון המומלץ ביותר
חלב אם הוא המזון הטוב והמאוזן ביותר עבור התינוק. הוא מכיל לקטוז, חלבון קל לעיכול, חומצות שומן טובות, מינרלים, ויטמינים, נוגדנים ואנזימים שעוזרים לתהליך העיכול. הוא זול, אינו דורש הכנה, הוא מוכן וזמין תמיד.
בתחליף חלב אם חסרים אנזימים, נוגדנים ועוד מרכיבים חשובים. הוא יקר יותר ודורש הכנה מראש. היתרון שבו הוא שקל יותר לאם והיא יכולה להתפנות לעיסוקים אחרים. זאת מפני שמבקבוק כל אחד יכול להאכיל את התינוק במקומה.
כמה קלוריות שורפים בהנקה?
ההנקה היא יתרון לאם המניקה. שורפת 500 קלוריות ליום בהנקה. הרחם מתכווץ וחוזר במהירות לגודל הנורמלי. מבחינה פסיכולוגית ורגשית זו חוויה מקרבת ומקשרת בין האם והתינוק.
ההחלטה להניק מצריכה תמיכה
רצוי שההחלטה על הנקה תתקבל לפני הלידה על מנת שההורים יהיו מוכנים הן מבחינת ידע והן מבחינה נפשית. הנקה זו משימה לא קלה ועל האם להיות זמינה להניק את התינוק כל פעם שהוא רעב. בהנקה, התינוק יונק אוכל לעתים קרובות יותר, מפני שחלב אם מתעכל במהירות רבה. בנוסף לכך על האם להשתדל לנוח מספיק, לאכול אוכל בריא ומזין ולהיות רגועה.
כל התנאים הללו עוזרים לחלב להיות עשיר וגם להשתחרר מהר יותר. לכן האם זקוקה לתמיכה ולעזרה הן פיזית והן רגשית. על מנת להתעדכן בידע על ההנקה רצוי להתייעץ עם רופא נשים, רופא ילדים, אחות טיפת חלב או נשים שהניקו כבר (בהצלחה).
מומלץ גם לקרוא ספרות ומאמרים על הנקה (לדוגמא - ספר ההנקה של גליה פלד).
כותבת המאמר היא שרה מלכה, יועצת התפתחותית וחינוכית לגיל הרך, בעלת 30 שנים של ניסיון בעבודה עם הגיל הרך, ומנהלת קבוצת הפייסבוק ניצנים בחינוך