איך נעזור לתינוק להתמודד עם חרדת נטישה
מספר חודשים לאחר הלידה מתפתחת אצל התינוקות חרדת הנטישה. מדוע זה קורה ובאילו שיטות נוכל לעזור לילדינו להתמודד עם חרדת הנטישה. הפרטים במאמר הבא.
תהליך הלידה הוא תהליך מורכב, לא רק לאם או למשפחה, אלא גם לתינוק. התינוק עובר מבחינתו מעולם אחד לעולם אחר, ובעולם החדש מצפים לו דברים חדשים איתם עליו ללמוד כיצד להתמודד.
התינוק בעולם שלפני הלידה ובעולם שלאחריה
בעודו ברחם מחובר העובר לאמו בחבל הטבור. הוא חלק ממנה, את החמצן ואת המזון הוא מקבל ממנה. התינוק מוגן ואינו צריך להתמודד כישות נפרדת עם העולם. כאשר התינוק מגיח לעולם הוא מופרד מאמו על ידי ניתוק חבל הטבור. לאחר שלב זה גופו יצטרך לתחזק את עצמו כישות נפרדת. הוא יצטרך לנשום בכוחות עצמו, לקבל מזון ולעכל אותו. בתחילת הדרך התינוק אינו חש עדיין שהוא ישות נפרדת והוא מרגיש שהוא עדיין מחובר לאמו.בשלב מסוים לקראת גיל 4-5 חודשים, מתחילה אצל התינוק תובנה שהוא ישות נפרדת ושהוא בעצם אינו חלק מאמו.
התפתחות חרדת הנטישה אצל תינוקות
בשלב הזה מתחילה תחושת החרדה הראשונה במיוחד בזמן שהוא מתעורר משינה ואינו רואה את אימו. הוא נחרד וחושש שהיא נעלמה ואיננה. התינוק אינו מבין שאם האם לא לידו היא קיימת במקום אחר ומפני שאין לו תחושת זמן כל רגע שעובר ועד שהיא מגיעה נראה לו נצח. הסיטואציה גורמת לו לחשש פן לא יראה שוב את אמו האהובה וזוהי הרגשה בהחלט מלחיצה לתינוק קטן אשר תלוי באימו תלות מלאה .
לקראת גיל 7-8 חודשים מתחיל התינוק לפתח חרדת נטישה. ישנם תינוקת אשר יתחילו לפתח חרדת נטישה בגיל יותר צעיר, מאחר שהתינוק מבין כבר שהוא ואימו הם ישויות נפרדות ואימו יכולה ללכת ממנו. אם בעבר לא חשש כאשר אימו יצאה מהחדר למספר רגעים, בשלב זה הוא יגיב בבכי כאשר אימו תצא מהחדר מפני שהוא יחשוש שההעלמות הזמנית שלה תהפוך לקבועה.
מהו חפץ מעבר ואיך תוכלו לעזור באמצעותו לתינוק להתמודד עם חרדת הנטישה?
בנוסף למוצץ אשר מספק רוגע לתינוק, הרגילו אותו לאמץ לעצמו חפץ אהוב. זה יכול להיות חיתול בד, בובה מבד, משהו רך, או חפץ אחר שגורם להרגשה מלטפת, נעימה ומנחמת. התינוק במשך הזמן יכיר את הריח ואת תחושת המרקם של החפץ אשר נקרא "חפץ מעבר".
חפץ זה ילווה אותו ויעזור לו להירגע, מפני שתינוקות אוהבים דברים בעלי מגע וריח מוכרים. חפץ המעבר יגרום לתינוק תחושת רוך, נחמה וביטחון, במיוחד כאשר לא תהיו ליו. מומלץ לאמץ 2 חפצים זהים ולהשתמש בהם לסירוגין על מנת למנוע מצב שהתינוק יהיה תלוי בחפץ אחד בלבד. נרצה למנוע תלות בחפץ אחד בלבד כדי להימנע ממצב שהחפץ ילך לאיבוד או יהיה בכביסה והתינוק שהתרגל לחפץ מעבר עלול לסרב להשתמש בחפץ חדש.
משחקי קוקו ומשחקי מחבואים
"משחקי קוקו" ומשחקי מחבואים הם אחת הדרכים ללמד את התינוק שכאשר משהו נעלם מעיניו הוא יכול לחזור. ככל שתשחקו איתו משחקי קוקו ומשחקי מחבואים, הוא יבין את המשמעות של "קביעות האובייקט" - שמשהו שנעלם מעיניו יכול להימצא במקום אחר. לדוגמה: אם אימו לא בחדר והוא אינו רואה אותה, הוא יבין שהיא נמצאת בחדר השני או שהיא נמצאת מחוץ לבית וכשהיא תסיים היא תחזור אליו. חשוב להקפיד לא להיעלם בהפתעה ולא להתחמק מהתינוק. גם אם את יודעת שהתינוק יבכה כשתצאי חשוב שתאמרי לו שאת יוצאת ושאת תשובי אליו כשתסיימי. תמיד להיפרד מהתינוק בצורה מכובדת לומר לו להתראות ולהרגיע אותו שתמיד תמיד את תחזרי אליו. השתדלו לא להיעדר לזמן רב בשלבים אלה.
כותבת המאמר היא שרה מלכה, יועצת התפתחותית וחינוכית לגיל הרך, בעלת 30 שנים של ניסיון בעבודה עם הגיל הרך, ומנהלת קבוצת הפייסבוק ניצנים בחינוך.